Eerste wandeling Edegemse beekvallei.

Een vrij nieuw natuurgebied .Men wilde hier wegen en huizen bouwen maar Natuurpunt kocht hier grond op. Hier werd in 2019 een 7 ha groot klimaatbos aangeplant. Verder groeien hier veel wilgenbomen die men regelmatig knot anders worden de takken te zwaar en scheuren de bomen en vallen om. .Door regelmatig te knotten blijven de bomen gezond.

In de beekvallei zitten heel wat beestjes: torren, wantsen, vliegen, bijen, vlinders en nachtvlinders en ook libellen.

Deze poel werd speciaal aangelegd om vogels te lokken en padden de kans te geven hier een geschikte leefplaats te vinden.

Is het geen schoonheid deze kleine vuurvlinder

Hoe de natuur zijn bloemen zo kunstig inpakt en ze nadien stilletje uitpakt en laat verschijnen in al hun schoonheid

Dambordvlieg die tussen 13-15 mm groot is.. Er bestaan 30 bijna identieke soorten dambordvliegen. Ze vliegen van april tot oktober..

Je kan ze vaak vinden op bloemen waar ze met hun stempelvormige zuigsnuit nectar en stuifmeel opzuigen. Verder eten ze vlees of zijn parasitair vooral op regenwormen. Het vrouwtje legt haar eitjes dicht bij ingang van kruipgangen van regenwormen.. Als de larven uitkomen zoeken ze de kruipgang. De larven dringen binnen in de regenworm die dood gaat . In enkele dagen zijn de larven volwassen dambordvliegen geworden.

Bonte leeuwenbek

Gamma uil

Tussen het gras zat een gamma uil (nachtvlinder) die ook wel dag-actief is en bij bloemen van klaver te vinden is .Hij heeft een erg mooie tekening op zijn vleugels. Het was wachten tot ik tussen het gras een gaatje vond om hem te kunnen fotograferen. De kleur van de voorvleugels is grijs of roodachtig bruin met zwart of roodbruine tekening. en in het midden van de vleugels een zilverwitte gammavormige tekening .De achtervleugels hebben een brede donkere zoom. De vleugels maken een snorrend geluid als ze vlug moeten vertrekken en zitten meestal met licht geopende vleugels om vlug te kunnen vertrekken.

Echte valeriaan

Een Icarus-blauwtje op een klaproos

Hazenpootje

Hazenpootje is een één-of tweejarige klaversoort. Het plantje is gemakkelijk te herkennen tijdens en na de bloei aan de zachtharige bloeiwijze. De plant is van 5-tot 30 cm hoog. en heeft een behaarde en gevulde stengel , zelfs zijn bladeren zijn behaard. Het bloeit van juli tot in de herfst met witachtige en later roodachtige bloemen. Je vindt het meestal op droge, kalkarme zandgrond tussen gras op kale plekken.

Honingbij op knoopkruid

Dit is een keuze uit dingen die ik fotografeerde in de Edegemse Beekvallei

Bedankt voor jullie bezoek en reacties.

:

33 gedachten over “Eerste wandeling Edegemse beekvallei.

      1. Twee jaar geleden wilde men er nog een verbindingsweg leggen en laten bouwen. Open gebied maar inderdaad weinig beschutting tegen de zon, daarom een bewolkte dag uitgekozen. Het bos is al aangeplant ,dus binnen enkele jaren zal men er ook schaduw kunnen vinden.

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s