Ontdekking van het pomphuis op de Aisne

De Aisne is een rivier in de Belgische provincie Luxemburg en een zijrivier van de Ourthe te Bomal met een lengte van 31km. De bron ligt op 610 m dicht bij de”Baraque Fraiture” en mondt uit in de Aisne bij Bomal. Na een erg steil verval kont de rivier in een breder dal waar ze een bochtig parcour volgt. Ze passeert de gemeente Erezée en komt dan via de “Rots Frène Durbuy ” om uiteindelijk op een hoogte van 190m uit te monden in de Aisne .

Je ziet hier het schilderachtig huisje gelegen aan de Aisne dat de Hydro-elektrische centrale met pomphuis is. Vanaf het pompstation werd water opgepompt naar reservoir van het kasteel om de fonteinen te laten werken en de planten te voorzien van water

Wat verder kijk je op de barrage

Het pompstation is open en je kan het gaan bekijken maar het is zo verwaarloosd . Binnen is alles nochtans vroeger gerenoveerd, maar nu heeft men vernielingen aangebracht en graffiti gespoten. Zo enorm spijtig want hier ligt een brok geschiedenis en wetenschap te bekijken .De deur was er uit geduwd enz.

Je ziet het water zich in de diepte storten op de barrage en het heeft een hoge snelheid

Hier kan men hoogte waterpeil aflezen en toevoer vermeerderen of verminderen

We komen terug in de bewoonde wereld. We gaan over de brug geplaatst door de school van de Genie van Jambes met samenwerking Durbuy en Bomal. Nog een 15 minuutjes en we zijn terug aan de camping

Bedankt voor jullie bezoek en reacties en tot gauw.

42 gedachten over “Ontdekking van het pomphuis op de Aisne

  1. Het was niet zo lang geleden gerenoveerd en heb de indruk dat er nog weinig naar gekeken wordt. Ingang was gevaarlijk en er lag een massa rommel wat het fotograferen nier gemakkelijk maakte. Men moest goed zien waar men zijn voeten zette

   Like

 1. Prachtig 😻 Marylou. Prachtig. Jammer van die Graffiti. De jeugd heeft helaas geen besef wat dat betreft. Mooie foto’s. België is gewoon een ultieme gaaf land , waar nog veel te ontdekken valt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je moet de weg langs de Aisne volgen aan de linker kant gezien vanaf het park. Je blijft beneden langs water en komt het pomphuisje tegen maar eerst de barrage passeren want daarachter ligt het.

   Like

   1. Ja, ik heb ondertussen míjn foto’s ervan opgezocht en het is inderdaad dat wat ik dacht dat het was. Wij waren er wat later in het jaar.. dan stroomde het water niet zo wild meer daar bij de barrage, vandaar dat ik twijfelde.

    Geliked door 1 persoon

  1. Heb er een erg mooie wandeling gemaakt naar uitzichtpunt boven. Veel trappen onderweg ,een tunneltje, veel grotjes en gevaarlijke afdaling. Beneden een grote rots waar heel wat opgegraven werd dat je kan gaan bezichtigen in museum in Luik.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s