Het nieuwe Steen

Twee weken geleden bezocht ik het vernieuwde Steen in Antwerpen en bracht ook bezoek aan het multimedia parcours. Ik toonde jullie toen beelden van op het nieuwe terras met uitkijk op de Schelde. Als je voor de oude burcht staat met Lange Wapper aan je linker kant blijft het respect voor dit gebouw helemaal overeind.

Links zie je hier “Lange Wapper”. Hij is groot, lang en dun en is een reus uit de Antwerpse folklore die de straten van Antwerpen onveilig maakte. Volgens de overlevering is hij een kwelgeest die dronkaards achtervolgt en in huizen binnendringt. Er bestaan heel wat verhalen, sagen en legendes over hem. In één van de sages leest U een verklaring ,waarom zoveel Antwerpenaren een Lieve-Vrouwbeeld aan hun gevel in de binnenstad hebben hangen. Omwille van zijn pesterijen wilden ze hem kwijt en ontdekten dat “Lange Wapper de beeltenis van Maria niet kon verdragen. Men plaatste dus aan zoveel mogelijk gevels in de binnenstad Mariabeelden. Deze beelden deden Lange Wapper steeds verder en verder wegvluchten uit de binnenstad waardoor hij in de Schelde viel en verdronk. Het beeld van Lange Wapper staat er al van in 1962 en werd gemaakt door Albert Poels. Lange Wapper werd ook bezongen door de Antwerpse volkszanger Wannes van de Velde.

Twee van de oneindige vele Mariabeelden aan de gevels van huizen in de binnenstad.

Hier zie je het Steen. Het is het oudste gebouw van Antwerpen 1200-1225 (bouwdatum).Wat je hier ziet was het poortgebouw van de omwalde Antwerpse burcht. Het Steen is een deel van de voormalige ringwalbrug op de rechter Schelde oever. Het werd verbouwd en is sinds dit jaar weer open. Veel Antwerpenaren zijn er niet blij mee ,zelf vind ik ook dat de verbouwingen het oude gebouw minder cachet geven. Gelukkig is het vooraanzicht niet veranderd.

Vroeger lag het poortgebouw ter hoogte van het vroegere schiereiland “De werf” In de 9de eeuw verscheen een eerste nederzetting met aarden omwalling en zo ontstond een burcht. Rond de eeuwwisseling 12de-13de eeuw bouwde men toen een stenen burcht met stenen omwalling. Het kleurenverschil dat je in de gevel ziet dateert van de verbouwing door Karel V in 16de eeuw.

Het gebouw werd vroeger gebruikt als voormalige rechtbank, gevangenis en ook als tehuis voor invalide soldaten, als woning, houtzagerij en visopslag. Er was ooit een museum van oudheden in ondergebracht en als laatste kon je daar het Nationaal Scheepvaart museum bezoeken, wat ik ooit zelf deed.(1952 tot 2008.)

Mooi gekleurd wapenschild

Zicht op oude pomp op de binnenkoer

Tegen de oude burcht werd een nieuw gebouw gekleefd wat als toeristisch kantoor en winkel wordt gebruikt. Positief is wel dat in 2019 bij de werken onder het dak, nestvoorzieningen werden geplaatst voor gierzwaluwen.

Zo ziet de burcht van het Steen er nu van achter uit. Misschien begrijp je nu de negatieve reacties van veel Antwerpenaren Het is geen echt museum meer. Aan het toeristisch bureau en onthaal voor passagiers van cruiseschepen is multimediaparcours in 11 kamers met tentoonstelling over geschiedenis en identiteit van de stad. Aan de oever langs het Steen ligt nu een 350 lange terminal voor Cruise schepen..

Ik bezocht dit multimediaparcours. Veel bling, bling maar weinig interessants. Je ticket kost 7 euro wat in vergelijking met de erfgoed bibliotheek en de Hofkamer verschrikkelijk duur is en volgens mij dat geld niet waard is. Ticket te kopen aan automaat waar je een kwartier bezig bent eer je eindelijk je ticket heb. Geen personeel om mensen te helpen. Donkere, kamertjes met oneindig veel trappen op en af. Veel lawaai, kamers waar geprojecteerde ,bewegende 360° beelden voorbijvliegen in sneltreinvaart. Ik werd er misselijk en je bereikt alleen de uitgang door. zulke verschrikkelijke kamers te moeten doorlopen. Alles kan met drukken op cirkels veranderd worden. Dus mensen drukken hier en verlaten de kamers terwijl anderen binnen komen en drukken. Geen rustig moment daar. De kamers liggen zo dicht bij elkaar dat allerlei geluiden van het kamertje daar naast te horen zijn in het volgend kamertje. Ik was blij buiten te zijn. Niet aan te raden voor mensen die niet houden van veel lawaai, donkere kamertjes, massa’s trappen ,en snel bewegende beelden die je misselijk maken en waar niet van te genieten is. Die je niet even stil of onbeweeglijk kan zetten.Voor mij niet voor herhaling vatbaar.Geef liever men geld voor inkomMas of Star Line museum.

Bedankt voor jullie bezoek en reacties en tot gauw.

28 gedachten over “Het nieuwe Steen

 1. Je bericht heeft me wel nieuwsgierig gemaakt, Marylou. Wat ik van de nieuwe aanbouw moet denken, weet ik niet, maar als plek voor toeristen die de stad binnenkomen vanaf de Schelde is het wel een goeie locatie denk ik. Ik dacht wel op je, mooie, foto’s te zien dat de bovenbouw van het Steen van later datum is dan de onderbouw, maar ik ik had het recenter gedacht dan een 16e eeuwse verbouwing. Dat ziet er dan nog heel goed uit! Om de een of andere reden heb ik nooit zo’n acht op het Steen geslagen (nooit binnen geweest ook) maar de volgende keer in ’t Stad zal ik mijn leven beteren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Deze verbouwing heeft 2 jaar geduurd en is pas open. Vooraan zelfde gebleven. Nieuwe achterbouw waar nu toeristisch kantoor en winkel zijn plaats heeft gevonden. De 2 nieuwe terrassen waar je gratis op kan voor te kijken over de Schelde zijn wel mooi.

   Geliked door 1 persoon

 2. Goeie raad.. zonde van het geld dus! Ik bezoek al zelden musea.. maar het MAS en de Red Starline heb ik toevallig wél van binnen gezien en waren het entreegeld waard.
  Ik vind soms modern tegen oud aangebouwd wel wat hebben hoor.. en vind het hier op jouw foto’s ook niet echt lelijk eruit zien.. het is in ieder geval al in dezelfde kleur. Al maar goed in ieder geval dat het vooraanzicht van dat oude Steen niks veranderd is.. want dat vond ik altijd al erg mooi staan daar aan het water.

  Geliked door 1 persoon

 3. op die eerste foto’s is het inderdaad zoals ik het me herinner van vroeger
  mooie foto’s trouwens
  zo te lezen moet ik het niet bezoeken, te veel prikkels, het zal enkel voor het vooraanzicht zijn
  maar toch interessant om het hier eens te zien

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat leuk om je foto’s te zien. Wij gaan woensdag en donderdag naar Antwerpen en zullen zeker het Steen bekijken, het ziet er prachtig uit. BNaar binnen zullen we niet gaan, bedankt voor de tip.

  Geliked door 1 persoon

 5. Je kan wel gratis als je de winkel Steen inloopt met de lift naar boven en gratis op open terras dat uitkijkt boven de Schelde. De Wolsach en Hofkamer met die godenschildering is ook open op woensdag en kost 4 euro als je 65 bent, maar wel reserveren .Wens jullie heel veel pret in Antwerpen. Als jullie gevaccineerd zijn bewijs meenemen want ze vragen het in heel de stad. Nog tijd over…..Op het eilandje staat het Mas je kan binnen lopen en zonder dat je moet betalen tot helemaal boven met roltrap op groot terras, waar je over Antwerpen kan kijken. De tentoonstellingszalen zijn betalend. .Veel plezier in Antwerpen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s