Nog meer specialletjes in de Wolsack(deel 3)

In dit afsluitende gedeelte van mijn bezoek aan de “Hofkamer” met haar goden ,neem ik jullie nog mee naar de 1 ste verdieping en de zolder waarna ik afsluit met detailfoto’s in dit prachtige gebouwtje gelegen niet ver van de Grote Markt in Antwerpen. In de zomer kan men in de tuin, komen luisteren naar de beiaard. Ooit wat tijd over als je in de stad bent, ga deze unieke parel eens bewonderen.

Langs deze originele houten trap bereik je de 1 ste verdieping verdieping.

Deze boven locatie kan gehuurd worden voor vergaderingen en recepties en werd door kunstenaar Koen van den Broeck in nieuw kleedje gestoken. Hij won de uitgeschreven wedstrijd hiervoor. Achter de doeken over de muren schuilen hier ook oude schilderijen maar die renovatie is voor later.

Hier zie je het boekentoilet en dat is net als de schilderingen in de “Hofkamer” uniek in België en zelfs in Europa( waar alleen in West-Europa nog één gevonden werd.) Vanaf de 17 de eeuw werd de pot die toen toilet was, verdekt opgesteld. Het toilet is bekleed met boekenruggen en ook aan de wanden zijn houten boekenruggen bevestigd. Vroeger werden toiletten vaak verstopt en vermits het aan de buitenkant lag lijkt het door de boekenruggen op een bibliotheek. Het is het meest luxueuze toilet uit die tijd. In 1960 is er brand geweest en zijn de boekbanden erg beschadigd.

Wij klimmen met trap, die nadien als steile wenteltrap wordt en bereiken de zolderruimte.

Ook hier is iets ongewoons te vinden. Langs deurtje zie je de klok waarvan de dubbele wijzerplaat zowel van binnen als van buiten op de gevel te lezen is en zie je meteen ook het mechanisme. Het oude uurwerk dat beetje verstopt hangt, zag er echt niet meer uit. Na de restauratie komt de koperen wijzerplaat terug tot haar recht. Je kan er J.van Hoof op lezen en dat ze gemaakt werd in 1772

De maker van de klok is waarschijnlijk familie van de van Hoof die het uurwerk van de kathedraal gemaakt heeft.

Klikken op kleine foto’s en verder gaan met de pijltjes

Bedankt voor jullie bezoeken reacties en tot gauw.

34 gedachten over “Nog meer specialletjes in de Wolsack(deel 3)

  1. Het plafond was al zo mooi en dan toon je ons hier nog een paar verrassingen. Ik heb ooit eens een tentoonstelling bezocht van toiletten door de eeuwen heen. Toen heb ik ook zo’n boekentoilet gezien. Best grappig hoe de mens de natuurlijke behoeften verborg ,:-)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s