Afspraak met de Goden op de Olympusberg

Ik wilde het al zo lang bezoeken maar het was jaren dicht voor restauratie van het plafondschilderij op doek dat de zoldering van de “Wolsack “siert. Het monumentale huis is de thuisbasis van de erfgoedorganisatie Herta en dankt zijn naam aan de 14 de eeuwse wolnijverheid, maar heeft vandaag een 18 de eeuws uitzicht gekregen.

Deze verborgen parel is de “Hofkamer” die in de tuin staat op nr 27 in De Oude beurs in Antwerpen .Het is het pronkstuk uit 1772 dat niet te bezoeken was (tussen 20o8 en 2017) wegens restauratie. De nieuw verlichting van de hofkamer geeft een wow effect Sfeervol door warme verliching die aan kaarslicht doet denken

In 1772 gaven koopman Adriaan Van den Bogaert en zijn echtgenote Maria Anna Roggens een onbekende architect de opdracht om de Hofkamer te verbouwen .De voorgevel werd een meter naar voor gezet en in de nieuwe stijl versierd. Er werd toen een plafondtekening besteld. De pronk- en ontvangstzaal die de rijkdom en aanzien van de bouwheren extra in de kijker zette werd in 1972 beschermd monument

Het plafondschilderij op doek is 5 m op 13 m groot en weegt 300 kg en werd omgekeerd aan het plafond gehangen en dat was geen geen gemakkelijke klus. We wanneer het gemaakt is weten we, maar niet door wie.

In de 18 de eeuw domineerde in de schilder- en beeldhouwkunst de roccoco(een uitloper van de barok en classicisme). Zowel de 2 stijlen classicisme en de roccoco gebruikte de klassieke oudheid als onderwerp. Verschil is dat classicisme het zuivere evenwicht zocht, en roccoco meer ondeugende thema’s gebruikte. De maker van deze plafondschildering toonde de onstuimige goden van de Olympus berg In het midden van schilderij zit “Poseidon ” met een drietand in de hand .Hij heerst over de zee. Hij is de god van paarden en aardbevingen. Naast hem zit zijn vrouw ” Amphitrite ” . De man met druivenbladeren rond zijn hoofd is de god van de wijn” Dionysos“. Hij houdt ook wijnstok in zijn hand en houdt van wilde feestjes, muziek en poëzie

De roccoco koos voor ondeugende thema’s met af en toe wat bloot .Maar in die tijd stoorde men zich daar niet aan.

Rechts zie je “Athena “zij is de godin van de wijsheid,de techniek en de krijgskunst .Zij draagt meestal een helm

Rechts onderaan zie je” Ares” hij is de god van de oorlog. Hij draagt altijd een helm en heeft een zwaard bij zich , klaar om zich in de strijd te storten. Links zie je “Herhakles“de gespierde figuur met knots in zijn hand. Hij is de halfgod, omdat hij de zoon is van Zeus en een mens. Door uitvoeren van twaalf onmenselijk moeilijke taken mag hij toch op de Olympusberg bij de onsterflijke goden gaan wonen en krijgt “Thebe” de godin van de jeugd tot vrouw. Ze zit naast hem op schilderij.

Het goddelijke tafereel werd geschilderd volgens de techniek van Quadratura. De schildertechniek uit de barok wekt de illusie dat een vlak voorwerp, in dit geval de plafondschildering een derde dimensie heeft. De schouw lijkt door te lopen in schilderij.

De man met de zeis rechts op schildering is” Kronos” de vader van” Zeus” de god van de landbouw. De zeis is symbool voor de oogst. Helemaal rechts bovenaan zie je “Rheia” de moedergodin van de Olympus. Moederdag vieren komt voor uit de verering van deze godin.

Helemaal links bovenaan zie je “Artemis” geflankeerd door een hinde en gewapend met pijl en boog. Ze is de godin van de jacht en de maan. Ze is de tweelingzus van “Apollo” die naast haar zit en de god van de muziek. Hij bespeeld hier een soort voorloper van de harp

Ik zou nog kunnen doorgaan maar als je nog meer goden wil zoeken op deze plafondschilderij,wens ik je veel plezier.

Bedankt voor jullie bezoek en reacties. Morgen krijg je nog meer te zien op de andere verdiepingen van de Wolsack.

46 gedachten over “Afspraak met de Goden op de Olympusberg

  1. Voor 6 euro kan je gaan kijken.+65 dan krijgt vermindering en dan betaal je slechts 4 euro. In de Hofkamer liggen 2 grote kussens ?die ik heb gebruikt om liggend op de grond te fotograferen. De brochure die je meekrijgt bevat alle informatie. Daar uit heb ik alle info gehaald die bij de foto’s past.
   Je krijgt er ook de beschrijving van de goden en zo kon ik er een heel deel terug vinden en tonen waar ze op die plafondschildering stonden.. De volgende post zal gaan over wat er op 1 ste verdieping te zien is en geeft ook het geheim verstopt op de zolder weer. De toegang tot de tuin is ook nog in renovatie modum. Het is een bezoek zeker waard

   Like

  1. Men kon er ook gaan onder liggen .Er waren 2 grote kussens voorzien daarvoor denk ik. Heb ze dan ook gebruikt. Zoveel details. Ik heb er 40 minuten voor uitgetrokken en je voelt je inderdaad verschrikkelijk klein.

   Like

  1. Ik kon niet anders. Het was een donkere dag en in de tuin stond een hoop rommel, want men is op andere plekken van het gebouw nog aan ’t renoveren. De werkmannen liepen daar rond en had zoveel te lichte plekken op de foto en geen tijd bezig te blijven. Ik heb verschillende keren geprobeerd. Zal eens kijken of een andere foto misschien ietjes beter is. Sorry.

   Like

 1. Prachtig! Ik wist niet van het bestaan van Den Wolsack aan de Oude Beurs in het verlengde van Kipdorp. Dus het schilderij is niet rechtstreeks op het plafond aangebracht. Des te knapper dat het zo mooi doorloopt in die schouw! Als ik weer eens in Antwerpen ben ga ik kijken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat waren nog echte kunstenaars. Er lagen 2 reuze kussens op de vloer die ik ook gebruikt heb. Ben eerst een tijdje op mijn rug gaan liggen om alles goed te bekijken. Zo ontzettend mooi. Op de eerste verdieping zitten achter de doeken op de muren ook nog schilderingen .Die zullen later ook gerestaureerd worden las ik. Kom je ooit in Antwerpen raad ik je aan eens te gaan kijken. Geweldige ervaring en zeer goede info op de folder

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s