Kleine Netevallei

Dankzij het Europese Life +project kocht Natuurpunt in de Vogelzangstraat in Nijlen bijna 10hectare grond aan in de riviervallei van de kleine Nete.

Hier werden kunstmatige vijvers gedempt en maakte men er natuurlijke vijvers van met schuine kanten .Men groef de dijk van de Krekelbeek af om het beekwater terug in de vroegere vloeibeemden te laten lopen. Zo kon het vroegere rivierland zich herstellen.

Op sommige plekken ontstonden spontaan elzen -beuken-wilgenbossen en werden moeraspercelen ook in beheer genomen en legden men houten paden (knuppelpaden) aan om door nat gebied te kunnen wandelen. Zo krijgen houtsnip,reigers en vogels zoals de blauwborst zwart- en matkop nieuwe kansen .Moerasplanten zoals riet en lisdodde kunnen zich vermeerderen en vlinders en libellen vinden er voldoende eten.

Op muurtjes en knuppelpaden groeien plots hele bossen kussentjesmos

Op een grasland wat verder trof ik een grazend jong damhert aan

Guldenroede een plant die men in het najaar op heel wat plekken ziet.

Ook hemelsleutel kom je wel tegen in het wild

Op foto’s klikken om te vergroten

Bedankt voor jullie bezoek en reactie

37 gedachten over “Kleine Netevallei

  1. Herten leven bij ons niet in het wild dus ze moeten ergens ontsnapt zijn .Ik heb het vroeger toen het nog een piepjong diertje was als eens in het wild gezien. Het heeft zich dus goed aangepast want was goed gegroeid en blijkt goed zijn plan te trekken

   Geliked door 1 persoon

 1. Het is verbazingwekkend hoe de natuur zal verbeteren en terug zal keren naar haar oorspronkelijke status als ze met rust wordt gelaten.
  Persoonlijk denk ik dat het beste wat er met deze planeet kan gebeuren, is dat mensen in lockdown gaan voor de pandemie. Zelfs de ozonlaag verbeterde.
  Mooie foto’s, MaryLou, bedankt voor het delen ervan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is verleden jaar als jong damhertje ergens uitgebroken. Men heeft het al vaak proberen te vangen maar is nog nooit gelukt. Had het lang nergens meer gezien en plots zag ik weer .Het is flink gegroeid en stelt het heel goed. In de omgeving zijn veel bossen, heide en grasvelden. Ondertussen weet ik ook van wie dat huisje was op mijn blog. Dat kunstig geweven coconnetje was van de grote lantaarnspin. Die hangt haar huisje op aan stengels of takjes. Zo is de naam ontstaan want hun huisje lijk op lantaarntjes en ze maken hun mooie huisje ook bovenaan op stengels niet altijd hangend aan draadje maar gewoon horizontaal.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s