Een minder bekende rustplek in Oostende

De Franse landschaparchitect Lainé tekende de uitbreiding van het Maria -Hendrikapark van 1897.De twee squares langs de Koninginnelaan(1903) en het koningspark, de tuin van de Koninklijk Chalet en de hoofdingang tot de privétuin lag op de rotonde van het kruispunt van de koningsstraat en d Chaletstraat. Alle informatie komt van de platen met uitleg die je vindt in de Japanse tuin.

De paden werden versierd met grote ornamenten zoals deze bloemenvazen.

Op andere paden tref je 4 beeldengroepen waarvan ik er jullie één toon. Ze werden versierd met putti. Een pitto is een naakt kinderfiguurtje dat een liefdesgodje of engeltje voorstelt. Het waren kopieën uit de tuin van Versailles. Er staan er twee in de tuin en twee werden verplaatst naar het nieuwe plantsoen aan het nieuwe zwembad.

In 2001 legde het stadsbestuur van Oostende in het koningspark een Japanse tuin aan.de Japanse tuin heet Shin-Kai-Tei. Shin betekent diep maar ook diepzinnig, geleerd, als je het historisch bekijkt. Het verwijst naar de rijke geschiedenis van zowel Japan als België die staan voor traditie. Shin verwijst ook naar de rijke geschiedenis van de plaats als tuin van het koninklijke chalet.

Kai is zee, oceaan. Japan is een eilandengroep en Oostende is stad aan de zee. Het blauw van de zee is voor Japanners en Oostendenaars een vertrouwd beeld. Daarin de zon zien ondergaan of daaruit de zon zien opkomen, brengt mens en natuur dicht bij elkaar. De kust en de zee zijn voor Japan en Oostende levensaders.

Tei is tuin of heiligdom, niet zo maar een tuin, maar een tuin om tot rust te komen en één te worden met de natuur. Een heilige plek die de bezoeker innig omhelst. De Japanse tuin van Oostende betekent “Diepe zee. Het is een wandeltuin.

Het is een wandeltuin in Kaiyushiki stijl. Je wandelt door de tuin en ontdekt gaanderweg de verschillende landschappen die zich ontvouwen voor je blik als je binnen komt.

Op de achtergrond zie je de muur die de tuin omringt dat noemt de Kelkkai. Voor je de wereld van rust, schoonheid en bezinning kan bereiken moet je bewust de muur doorbreken om de nieuwe wereld binnen te gaan. Je ziet hier een mama met haar dochter ,ze zien er zen uit.

De centrale vijver heeft de vorm van een schildpad(symbool voor oudheid en duurzaamheid). Het water stelt het leven voor en stroomt van Oost naar West omdat de zon de bron van alle leven is. In het water steken rotsblokken uit. Het zijn obstaksels, die de moeilijkheden die je op je levenspad tegen komt .

De Kaiy is de wandeling over wegen en stapstenen en neemt je mee op eigen tempo en langs zelf gekozen plekjes zoals het zomerhuis(Azumaya)Je ziet er het bamboewoud dat groeit, snel recht omhoog en staat voor jeugdig energie. Verder vindt men er klimmende blauwe regen, stenen sierelementen zoals de pagode, lantaarn of een boeddha beeld.

Als je de tuin verlaat langs de stenen muur ben je een nieuwe mens. Een mens die even afstand heeft genomen van dagelijkser zorgen en die nieuwe energie heeft opgedaan

Ik liet jullie mee genieten van de gratis te bezoeken Japanse tuin in Oostende. Bedankt voor jullie bezoek en reacties.

28 gedachten over “Een minder bekende rustplek in Oostende

  1. wat een prachtig rustpunt in een anders overvolle badplaats
    komen / kwamen er ook veel japanners om al dat schoons en geschiedenis te bewonderen (ff los van cororna )
    denk zelf niet dat er veel Belgen en Nederlanders de Japanse cultuur ter plekke opzoeken

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s