Verbondenheid tussen grote Balsemien en nieuw vlindertje

De reuzenbalsemien helpt springzaadbladroller vooruit.

Over deze exoot worden doorgaans negatieve dingen neergeschreven zoals hij heeft weinig meerwaarde en verdrijft onze inheems flora en fauna.

Grote Balsemien hier in donker paarse kleur maar kan ook in wit, roze of gevlamd.

Plots schrijft men iets positief over deze exoot en dat ontsnapt niet aan mijn aandacht. Hij zorgt voor een laat nectar aanbod en helpt plots een uiterst zeldzaam microvlindertje vooruit.

De uiterst zeldzame springzaadbladroller doet met de reuzebalsemien plots haar voordeel

Hier ziet u een exemplaar met witte bloemen. Boven de bloem ziet u een zaaddoosje met druppeltje regen aan. De plant komt oorspronkelijk uit de Himalaya en werd hier ingevoerd in de 19 de eeuw als sierplant en verwilderde. Ik vind het zelf een mooie bloem die je aantreft langs beken en rivieren.De bloem verspreidt een indringende weeë geur waar de bijen, wespen en hommels erg blij mee zijn want het is een late nectar producent.

Hier zie je nogmaals tussen de bloemen de groene zaaddoosjes. Als ze rijp zijn en je komt er wat te dicht bij, schrik je , je een hoedje wat je denkt dat een insect je aanvalt. Maak je echter geen zorgen want het is de zaaddoos van deze typische springzaadplant die rijp is en explodeert en haar vruchtjes of zaadjes meters wegschiet.

Het zaaddoosje explodeert en rolt de wanden van het zaaddoosje als een spiraaltje op. De zaadjes die je in het doosje ziet zitten worden meters de natuur ingeschoten. Raakt U als je op wandel bent en de reuzenbalsemien tegenkom met een dik zaaddoosje dit heel even aan en je ziet en voelt zelf wat er gebeurt. Ook leuk om aan kinderen te tonen.

Plots is er een bont gekleurd micro nachtvlindertje dat de stengel van de reuzenbalsemien als waardplant gebruikt voor het ontwikkelen van zijn rupsen. Doordat de rupsen opgroeien in de stengel werden ze zelden opgemerkt. Kwam er als eens eentje terecht op waarnemingen.be dan was dat een toevalstreffer. De vlindertjes worden ook niet aangetrokken door licht of lichtbakken en werden zo zelden opgemerkt. In de herfst van 2018 werd het mysterie opgelost toen er plots veel van die vlindertjes werden opgemerkt. Dus de reuzenbalsemien is wel levensbelangrijk voor de springzaadbladroller.

Bedankt voor jullie bezoek en geniet nog van deze open monumentendag.

33 gedachten over “Verbondenheid tussen grote Balsemien en nieuw vlindertje

 1. ha die Marylou
  ja deze mooie bloem kom ik op wandel veel tegen , zelfs wel eens bijna ondoordringbaar door de grienden langs de Nieuwe Merwede 🙂
  en ja een exoot , maar doet toch ook weer goed , door het microvlindertje te helpen
  en dan ook al de vlinders en bijen

  koers groet

  Geliked door 2 people

 2. Ik heb jaren balsemien in de tuin gehad. Ik vond het een mooie plant die je wel een beetje in toom moet houden. En opeens zag ik die na een een winter niet meer terug verschijnen. Hetgeen je erover schrijft is interessant en hopelijk geraak ik nog eens aan zo’n plant.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s