Brede wespenorchis

ik heb net als verleden jaar in een wat slordig hoekje in mijn tuin 2 brede wespenorchissen bloeien. Het is een overblijvend kruid uit de orchideeën familie. Ze ontspringen uit een wortelstok met meerdere stengels met een hoogte van 60 cm. In het begin is de stengel aan de top gebogen.

Ze hebben bloemen waar de kleur kan van variëren. Sommige zijn gewoon helemaal groen andere hebben hoofdkleur rood, geel of wit of hebben een ingewikkelde kleuring met rood, lila en bruin en groen. De bloem heeft een lip uit 2 delen een bekervormige hypochiel en gespleten epiciel.

De plant bloeit in juli-augustus met een losse aar of een tros met naar de kant hangende bloemen.

Ze kan spontaan in tuinen verschijnen en door haar wortelstok flink uitbreiden. De grond mag niet bemest zijn. Ze worden bezocht door veel insecten maar het zijn de Duitse -en gewone wesp die voor de bestuiving zorgen. De wespen hebben een voorkeur voor stuifmeel van klimop.

Schaduw is erg belangrijk voor de brede wespenorchis, in de zon wordt de plant kleiner en heeft weinig bijna geen bloemen. De komvormige basis die donker purper is bevat veel nectar ,door een speciale geur worden de wespen daar naartoe getrokken.

De brede wespenorchis komt op de meest verschillende plekken voor van onze inheemse orchideeën.

Bedankt voor jullie bezoek en fijn weekend.

Auteur: natuurfreak3

Ik hou ontzettend van wandelen en natuur opsnuiven,mijn fototoestel is mijn bestje maatje.Ik trek er veel op uit om te kamperen of verdwijn voor uren in mijn tuin

36 gedachten over “Brede wespenorchis”

 1. Wauw.. heb je dat zomaar in je tuin Marylou? geweldig! Ik mag al blij zijn als de paddenlelies gaan bloeien.. als ik de knopjes ervan bekijk betwijfel ik het. Díé komen in mijn tuin nog het dichtste bij een soort van orchideeënbloempje.. daarom worden ze ook wel armeluisorchidee genoemd hè haha!
  Geniet er maar van.. hier komt juist de volgende bui aangerold.. ik ga effe niet meer naar buiten..! 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat is toch wel een rijkdom dat je hebt en dat zo’n prachtige orchidee in je tuin groeit. Super is het als je beschikt over een tuin, iets wat ik toch danig mis.
  Heel mooie foto’s maakte jij 👌

  Eveneens een fijn weekend 🙂

  Geliked door 2 people

   1. Had ik het vroeger geweten toen ik dit appartement kocht. Maar toen was ik nog single en had een heel ander idee wat ik bij pensionering ging doen.
    Doch het draaide anders uit, maar ben tevreden met wat ik heb. Op gelijkvloers is een mooie tuin en verder ook omgeven door heel veel groen.

    Dus veel buitenkomen bied de enigste optie. Dus ik begrijp zeer goed wat je bedoelen wil. 👌

    Geliked door 1 persoon

  1. Op het moment Lies is het echt een wildernis alle planten schieten de hoogte in met die regenval en momenteel laat ik het maar even gaan er is even geen beginnen aan. Door de vele wind en regenvlagen ligt de tuin onder een massa hazel -en okkernoten die van de takken gerukt zijn en eigenlijk nog net niet voldoende rijp zijn.

   Like

 3. Geweldig om deze schoonheden in je eigen tuintje te hebben. Blijkbaar doen ze het daar heel goed, gezien er een tweede exemplaar verscheen dit jaar. Bedankt voor de mooie foto’s. De laatste die ik dit jaar zag, waren nog gesloten… maar die zullen ondertussen ook wel geopend zijn. Fijne zondag nog.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s